Držme se spolu až do konce

Podpořte nás zde v celorepublikové kampani DOMA. Hlavním cílem je v první řadě osvěta o umírání DOMA.

Provedli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí.

„Paní Věra má 62 let, dvě děti a pět vnoučat. Ráda o svou rodinu pečuje a radost ji dělá její zahrádka. S manželem si plánovali, že v důchodu začnou chodit do divadel a více si užívat života. Lékaři jí ale před půl rokem zjistili rakovinu tlustého střeva. Její poslední přání bylo zůstat doma až do úplného konce. A rodina se rozhodla toto přání splnit.“ To je jen jeden z mnoha příběhů, se kterými se denně setkáváme. 

Většina lidí si přeje strávit své poslední chvíle doma. Ale jen malému procentu se to skutečně podaří. Důvodem je nedostatek informací. Paní Věře o mobilním hospici řekl její lékař. Ne všichni lékaři ale tuto možnost svým pacientům nabízejí. Podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2013 si 80 % lidí přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Nejčastěji lidé umírají v nemocnici (60 %) nebo v ústavech dlouhodobé péče (9 %). Rozhodli jsme se tyto statistiky změnit a již 5. rokem pořádáme osvětovou kampaň. 

V letošním roce se do kampaně zapojilo 26 mobilních hospiců z celé České republiky a společně se snažíme informovat lidi o službách mobilních hospiců, které poskytují profesionální zdravotní a psychosociální služby umírajícím a jejich rodinám v domácím prostředí. Hlavními organizátory kampaně je Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců.

„Kampaň poběží během celého září a vyvrcholí Papučovým dnem ve středu 6. října 2021. Jedinečnost Papučového dne spočívá v tom, že se každý, kdo si ten den nazuje papuče, stává nositelem myšlenky umírání doma,“ popisuje ředitelka Mobilního hospice Ondrášek Bronislava Husovská. Lidé se tak mohou do kampaně zapojit jednoduchou a veselou formou. Stačí si 6. října vzít papuče s sebou, vyfotit sebe či kolegy z práce a sdílet fotku na sociálních sítích s #papucovyden. Díky sdílení fotek v papučích nám tak pomáhají informovat své okolí o domácích hospicích.   

Cílem je také získat pro hospice nové dárce. Práce domácích hospiců, vesměs menších lokálních neziskových organizací, totiž stojí na několika pilířích financování. A dárcovská podpora patří k těm velmi významným.

Záštitu kampani udělilo Ministerstvo zdravotnictví a Česká společnost paliativní medicíny.  

Hlavními partnery kampaně jsou: Česká spořitelna, Ministerstvo zdravotnictví, Dr. Max, Orio Morava a. s., Zásilkovna, Hartman Rico, Coop. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Další informace o kampani a mobilních hospicích se dozvíte na www.umiratdoma.cz

Vezměte si i vy 6. října papuče s sebou a podpořte domácí hospicovou péči v České republice.

Rádi vám poskytneme více informací nebo rozhovor v televizi i rozhlase.

Kontakt:

Jana Pastrňáková Petr Hladík

Mobilní hospic Ondrášek Fórum mobilních hospiců

+420 601 585 419 +420 602 730 793

projekty@mhondrasek.cz petr.hladik@mobilnihospice.cz 

Vývoj počtu pacientů, kteří dožili doma s podporou mobilních hospiců, dle statistiky Fóra mobilních hospiců:

  • Rok 2018 – 2249 pacientů
  • Rok 2019 – 4724 pacientů
  • Rok 2020 – 5874 – pacientů

Fórum mobilních hospiců, z.s. – Zastřešující organizace sdružuje 41 poskytovatelů mobilní specializované paliativní péče z celé České republiky. Usilujeme o profesionalizaci služeb těchto poskytovatelů, zvyšujeme odbornost jejich zaměstnanců, podporujeme vzájemnou spolupráci mezi nimi a vytváříme tlak na změnu systému.

Mobilní hospic Ondrášek, o.p.s. – Umožňuje nevyléčitelně nemocným dospělým i dětem strávit poslední dny v životě důstojně a DOMA. V roce 2017 poprvé přišel s konceptem kampaně DOMA., která má zvýšit povědomí o činnosti domácích hospiců.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *